Het seizoen van Zomervermaak 2023 is gestart met een kick-off openingsfeest in het Vlaamse Schuur.

De middag was gezegend met goed weer en blije mensen!

Impressie opening  10e Zomervermaak in de Vlaamse Schuur 22-7-2022 

Reactie van een bezoeker


Terugblik op een zeer gezellige middag bij de Vlaamse schuur in de tuin aan de Hoofdstraat.

Georganiseerd door het Zomervermaak.

Hoe ontstaat nu zo’n gezellige middag?

Komt dat door het prachtige weer of kwam het door de muziek?

De derde lente band bestaande uit Alex, Judo en Tiny, die prachtige nostalgische nummers speelden.

Ook kan het zijn dat de gezelligheid kwam doordat de aanwezigen zeer verwend werden door de vrijwilligers van het Zomervermaak, die geregeld een hapje en een drankje kwamen brengen.

 De mensen konden elkaar weer ontmoeten en gezellig met elkaar kletsen.

Kortom een prachtig begin van het zomervermaak. Dat belooft wat voor de andere activiteiten.

Impressie Holle Bolle Gijs Fietstocht 26-7-2022

Mense,mense, wa was ut toch gezellig bij de eerste(en tevens laatste)Holle Bolle Gijs Traaise Fietstocht. Ut begon al bij ut ansichtkaartengezelschapsspel(83 punten bij Scrabble) . Daarna fladderde iedereen uit naar de 5 punte waor wa te ete en te speule was. Bv. bij ut Ravelijn konde oe eige in laote schrijve vur ne laagbijdegrondse ballonvaort over de Merk en kreegde nog een worstenbroodje toe. Daarna naor Alice en Els meej lekkere erbeien en slagroom. Ge kont er ok volop spijkerpoepen. Op ut Munnikenhof was de 7de dwerg foetsie en kreede vurrukkulukke aspergesoep. Iets verder bij de Houtse brug werde getrakteerd op Antoniuskoeke en konde een cryptofilipinne oplossen(bij deze wethouwer koopte brood(Harrie Bakker) Ge kon ok nog in de Vlasweel terecht vur eenTraais Genot en daor konde oe cente kwijt in de waterbak. 32 Traaienairen hebben, naor de reakies te luisteren,genoten. Ut zou vur herhaling vatbaar zijn........maar verzin nog mar eens 50 ongestelde vraoge over Traaie.

Nog een ps je. Onze dank gaat uit naar onze sponsors: Bakkerij van Dongen voor het worstenbrood en de Antoniuskoeken. Slijterij van Dongen voor het Traais Genot en aspergebedrijf van Beek voor de soep. Zonder hen zouden wij het niet redden om voor een schappelijke prijs zoiets te kunnen organiseren.Impressie Drukkerij Museum 28-7-2022

Impressie boottocht Breda


Dinsdag 3 augustus

De rondvaart door de grachten van Breda was weer een succes. Ook vanmiddag liet het weer ons niet in de steek. Met 34 senioren hebben we genoten van het uitzicht. Helaas deed de geluidsinstallatie op de boot het niet goed, maar iedereen kent Breda goed genoeg om de gebouwen te herkennen. Na afloop nog een drankje op het terras en napraten.

Bezoek aan het Schoenen-kwartier op vrijdag 5 augustus


Na jaren is het schoenenmuseum, nu schoenenkwartier geheten weer open. En op een nieuwe locatie midden in het centrum van Waalwijk. Vanaf de parkeerplaats van de bus moeten we een klein stukje Lopen. Het oude gebouw met zijn moderne voorgevel doet vermoeden dat we van alles te zien en te horen krijgen over de Langstraat en het vak van schoenmaker en alles wat daar mee te maken heeft.  Iedereen kan op eigenhoutje de tentoonstelling bezoeken. Op de bovenste verdieping is een speciale expositie met bijna alle schoenmodellen die er over de hele wereld gemaakt of gevonden zijn.  De vitrine met de excentrieke schoenen van Abba, Elvis, Lady Gaga, Freddie Mercury en Elton John heeft veel bekijks. Net als de pauwen laarzen. Al met al weer een leerzame, leuke en mooie dag.
Bekende schrijvers uit de streek.op dinsdag 9 augustus


Ondanks de warmte was het toch een geslaagde middag. In het witte kerkje was het nog redelijk koel. Te gast waren schrijfster en docent Naomi Jansen en Pierre Gruca.

Naomi vertelde over haar boek met Bredase volksverhalen. Een boek met fictieverhalen en illustraties over eeuwenoude Bredase legende en mythen. Maar ook verhalen over het heden. Giel van Fessem had de taak voor het interview op zich genomen. Invaller, maar zeker niet minder was Pierre Gruca van de Antonius Abt-kerk. Ondersteund door een PowerPointpresentatie wist hij boeiend te vertellen over de geschiedenis van de Antonius Abt-kerk en alles daaromheen.

16 augustus Bezoek aan Rotterdam.


We vertrokken weer met een volle bus. Nu voor een bezoek aan Rotterdam. De sfeer was optimaal, iedereen had er zin in. Ons eerste bezoek was het openbaar vervoermuseum RoMeO. Na de koffie kregen van 3 enthousiaste gidsen, uitleg en een rondleiding. We sloten de morgen af met een goedverzorgde lunch. Daarna gingen we op weg naar het Stadhuis. Ook daar werden we enthousiast ontvangen. In 3 groepen konden we een kijkje nemen in het democratisch hart van de stad Rotterdam. En kregen we uitleg over de geschiedenis van het Stadhuis. Met een drankje in het Schielandhuis was de dag compleet. Met dank aan Jan van Vliet voor deze leuke goed verzorgde dag. En Jos Rullens die ons veilig door het Rotterdams verkeer heeft geloodst.

19 augustus 2022 Wipvogelschieten bij het kloveniersgild St. Antonius Abt

Ondanks de slechten weersberichten toch een leuke middag. Gelukkig voor de vogels is er niet vaak raak geschoten. Een geslaagde activiteit dicht bij huis. Afgesloten met een drankje.

23 augustus Dagje Ravenstein

Ravenstein is een klein, prachtig vestingstadje. Buiten stroomt de Maas, binnen de stadspoorten keken we onze je ogen uit. Elk huis en gebouw is een schat op zich. Kerken, de Stellingmolen, de stadspomp, een nagebouwde Latijnse school: En het huis waar Koning Lodewijk Napoleon logeerde. Genoeg moois dus om van te genieten tijdens ons dagje uit in Ravenstein.


Ons Dorp 23 augustus

Zomervermaak vertrok op dinsdag 23 augustus in alle vroegte voor de enige buitenlandse reis van dit seizoen. We brachten een bezoek aan de Vrijstaat Land van Ravenstein. We werden gastvrij ontvangen bij restaurant Donato’s met koffie en gebak en kregen in een praatje een overzicht van geschiedenis van dit prachtige land. Ook de voorzitter en oprichter van het Wereld Natuur Bestrijdingsfront maakte zijn opwachting en verstrekte ons allen een visum voor Ravenstein. Na de lunch trokken we in groepen met een gids door het mooie stadje. Ook Theo van Duren, die voorzitter dus en promotor van Ravenstein en graag geziene gast in Spraakvermaak, vermaakte een deel van ons met zijn verhalen. Ondanks de gebrekkige terrasvoorzieningen was het een zeer geslaagde trip.

29 augustus Rozenkwekerij 

Dat er zoveel moois te zien is en zo dicht bij huis, dat zagen we op landgoed Den Vaertcant in Terheijden. De schitterend aangelegde parktuin, met een variatie aan rozen en natuur heeft ons verrast. We hebben er genoten. 


31 augustus Workshop Zilverfit 

Zomervermakers zijn bij elkaar gekomen om meer te leren over voeding en krachttraining bij het gezond ouder worden. De spieren zijn goed ingezet tijdens de oefensessie, en iedereen ging vrolijk weg met meer energie en trek in gezond eten. Een gezonde en leerzame ochtend.

Zomervermaak 2022 is bijna afgelopen. Bijna, want er rest ons nog een activiteit. De workshop volksdansen.

Ik denk dat ik terug mag kijken op weer zo’n mooi seizoen. En dat ook dit zomervermaak een succes was. Veel mensen hebben genoten van de uitjes georganiseerd door onze vrijwilligers.

10 jaar. Wat gaat het snel. Ik spreek voor mijzelf, maar toen aan Tonny van Geel en mij gevraagd werd om in de maanden juli en augustus het zomervermaak voor de senioren in Terheijden te organiseren, zijn we er allebei met veel enthousiasme ingedoken. En nu kunnen we zeggen. Zomervermaak is een succes. Al snel konden we vrienden en kennissen overhalen om mee te helpen bij het organiseren van de leuke uitjes. In het begin ondersteund door het SWO en Surplus maar later als zelfstandige stichting.

Ik heb het Zomervermaak mogen leiden als voorzitter. Een hele eer. Dat vind ik nog steeds.

Waar was ik geweest zonder de steun van Therésé en Tonny. En zonder de inzet van alle vrijwilligers. Die! hebben Zomervermaak gemaakt tot wat het nu is.

Therésé, Tonny, Hans, Mariet, Gerard, Jannie, Piet, Els, Giel, Lise, Wim, Alice, Ad en Ria.

Bedankt voor jullie inzet. Als bestuur konden we altijd op jullie rekenen.

10 jaar Zomervermaak. Voor mij het moment om te stoppen als voorzitter. Stoppen op het hoogtepunt.

Vrijdag 2 september was de slotavond in de Antonius Abt kerk. Een avond vol verrassingen. Althans voor mij. De avond waarop ik mijn aftreden aan de vele deelnemers van het Zomervermaak aankondigde. Na weer zo’n succesvol seizoen doet dat wel een beetje pijn, maar eens moet je zo’n beslissing nemen. Verrast was ik toen Therésé en Tonny de wethouder voor waren. (Je moet maar durven) en mijn verraste met een ontroerende speech. Maar even verrast toen Wethouder Harry Bakker mij even later de Bronzen Bever namens de gemeente overhandigde. Wat een eer om die te mogen ontvangen.

Ik stop niet met Zomervermaak, maar sluit mij aan bij de andere vrijwilligers en als dat nodig mocht zijn als adviseur van het bestuur.

En voor de nieuwe voorzitter geldt (er is nog steeds een vacature) ja, het is veel werk, maar je krijgt er ook veel voor terug. Zeker de moeite waard, dat kan ik garanderen.

Als slot. Bedankt voor het vertrouwen en de medewerking die ik al die jaren heb gehad. Bedankt voor de mooie slotavond. Zomervermaak leeft, laten we dat ook zo houden.

Tot ziens.

Nic van Tienen


14 september workshop volksdansen voor senioren